Hogyan segítenek a mesék – nekünk, felnőtteknek is?

jorgebucay

Régen a mese legalább annyira felnőttműfaj volt, mint gyerekműfaj. Hogy ma már miért nincs így? Mert a felvilágosodás korában, amikor az egyoldalú racionalitás került előtérbe, a meséket gyerekműfajnak kezdték tekinteni. Marie-Louis von Franz svájci pszichológus – aki sokat foglalkozott a mesék lélektanával – leírja, hogy néhány törzs életében máig nagy szerepet játszik a történetmesélés, a felnőttek körében is. A mesékben ugyanis olyan ősi bölcsességek, szimbólumok és üzenetek vannak, amelyek bármilyen kultúrában élő embernek iránymutatásul és segítségül szolgálnak.

A legtöbb eseménynek, ami velünk történik, a lelki folyamatoknak, valamint a problémáink nagy részének van mesebeli megfelelője. Gondoljunk például Hófehérke felnőtté válására: ahhoz, hogy a lányból nő legyen, próbákat kell leküzdenie, melyeket a mesében a gonosz mostoha állít elé. Hófehérke elüldözése otthonról szimbolikus értelemben utal arra, hogy most már a saját útján kell elindulnia. A Szépség és a Szörnyeteg pedig – többek között – arra tanít, hogy nézzünk szembe árnyékos, szörnyetegnek tűnő oldalunkkal, tulajdonságainkkal, mert ez szükséges a fejlődéshez.

A gyerekek értékítéletének és világnézetének kialakulásában is fontos szerepe van a népmeséknek és a bennük található szimbólumoknak. Kiemelendő lelki egészségmegőrző szerepe, mert megküzdési módokat tanulhatunk belőlük, majd ez alapján kialakíthatjuk a sajátunkat, felnőttkorban is!

iranytu.png

A mese főhőse elindul, hogy megoldást keressen a problémájára, hogy elérje célját, álmait, majd az útja során megküzd a kihívásokkal. Ez egy tanulási folyamat számára.

A népmesék nagy részében a főszereplő eléri célját, és az akadályok hozzásegítik, hogy adottságait, lehetőségeit kibontakoztathassa. Sőt, szükséges is ezeket kifejlesztenie, továbbfejlesztenie, hogy tovább tudjon haladni. Ha például Jancsi és Juliska nem eszel ki egy tervet a szabadulásra, és ha Juliska nem szedi össze a bátorságát, hogy a megfelelő pillanatban cselekedjen, akkor valószínűleg soha nem szabadultak voltak ki a banya fogságából. A meséknek tehát üzenetük van, és ezek az üzenetek sokszor szimbólumok, archetípusok által jelennek meg. Az említett mesében például a boszorkány lehet valami olyan dolognak, félelemnek a jelképe, amitől már érdemes lenne megszabadulnunk, amit le kellene küzdenünk a fejlődésért, továbblépésért.

A mese a maga egyetemességével megidézi a végtelen kimondhatatlan egységét, amire egész életünkben vágyakozunk.” (Antalfai Márta)

Természetesen egy mesén belül sokféle téma megjelenik, az olvasót az a mozzanat ragadja meg általában, ami jelenleg foglalkoztatja. Ez pedig iránytűként szolgál lelki értelemben: mit képvisel az a szereplő, az a mozzanat, ami akár pozitívan, akár negatívan a legnagyobb hatással volt rád a történetben?

Belső erőforrásinkra is rátalálhatunk a segítségükkel. Gondolj például azokra a tündérmesékre, amelyekben a sovány gebéből táltos paripa lesz. De hogyan változik át? Úgy, hogy gazdája, a főhős megdolgozott ezért az átváltozásért: táplálta, például tüzes parázzsal etette. Saját tulajdonságain, készségein dolgozott, hogy aztán szolgálatára legyenek, és táltos paripaként “elrepíthessék” oda, ahova szeretné.

A MESÉK TEHÁT A FELNŐTTEKRŐL IS SZÓLNAK!

A halász és a nagyravágyó felesége a konfliktusokról a házasságban
A kis hableány a beteljesületlen szerelemről
★A Hófehérke a rivalizálásról (a mostoha rivalizál Hófehérkével)
★A Napleánya-mesék az erős, független nőkről
A sárkányölő vitéz a hódítási és birtoklási vágyról
A három toll a belső erőforrásaink megtalálásáról

Májer Ágnes, meseterápiás szakember és coach

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s