“Vannak csodák, de tennünk kell értük” – Livi gyógytékája

A mesékben és a mondákban, de a mindennapokban is gyakran találkozunk a növények gyógyító hatásával. Kelemen Lívia gyógynövény-terapeuta, a Biotitok Gyógytéka létrehozója Balatonfüreden várja a hozzá forduló gyerekeket és felnőtteket. Az interjúból kiderül, hogyan lett a hobbija egyben a munkája is, és hogy közben milyen akadályokon sikerült túljutnia. Valamint arról is mesél, hogy az álmainkkal, céljainkkal kapcsolatban érdemes a szívünkre hallgatni.

82763245_455058808706270_4727048891537555456_nf

Honnét ered az érdeklődés a gyógynövények iránt? Mikor ismerted fel, hogy számodra ez különösen fontos téma? 

Édesanyám volt ebben meghatározó személy. A könyvespolcunkon rengeteg gyógynövényes és természetes egészséggel kapcsolatos könyv sorakozott már gyermekkoromban. 12-13 éves korom óta töretlen a gyógynövények iránti lelkesedésem.

A növények gyógyító ereje napjainkban is megnyilvánul, sőt a gyógynövényeknek külön tudományuk van. Mikor gondoltál rá először, hogy hivatásszerűen is a gyógynövényekkel szeretnél foglalkozni?

Úgy érzem, hogy ez valahol mélyen mindig is bennem élt vágyként. Az egyetemi éveim alatt kristályosodott ki bennem igazán az érzés, így az egyetemmel párhuzamosan, 2006-ban megszereztem a fitoterapeuta természetgyógyász szakképzettséget. Idén már 9. éve dolgozom gyógynövény-terapeutaként. 2019 év elejétől a Gyógytékában elkülönített kis kuckóm hivatalosan is természetgyógyász rendelő, itt fogadom a hozzám forduló pácienseket.

2012-ben létrehoztad a Biotitok Gyógytékát. Voltak esetleg akadályok, nehézségek, amikor elindultál a célod megvalósításának irányába? Ha igen, mi segített, hogy túljuss rajtuk?

A fizikai szinten minden gyönyörűen alakult, egyik lépést követte a másik. Az „akadályok” bennem voltak, félelmek formájában. Viszonylag hamar rájöttem, hogy sok esetben ezek nem is a saját félelmeim voltak, hanem a környezetemben élő embereké. Amikor erre rájöttem, könnyebb volt elhatárolódni azoktól az érzésektől, amik nem is tartoztak hozzám.

Mi az, ami nap mint nap továbbra is ezen az úton tart téged?

A kisebb-nagyobb sikerélmények, a vendégeimtől kapott pozitív visszajelzések mind erőt adnak a nehezebb napokon is. Azt hiszem, elmondhatom, hogy a munkám egyben a hobbim is, amit szenvedélyesen szeretek. Ez a belső érzés, elköteleződés is segít nap mint nap. 

Mit üzensz azoknak, akik szintén szeretnék megvalósítani az álmaikat, céljaikat, de még az út elején tartanak?

Azt üzenem, hogy csak a saját szívükre hallgassanak, és ne vegyék magukra mások félelmeit, csalódásait, kudarcait.

Ha a zsigereikben érzik, hogy jó úton haladnak, akkor tegyék meg bátran egyik lépést a másik után, mert az ilyen utakat áldás kíséri.

Hiszem, tudom, hogy vannak csodák, de tennünk kell értük.

Kiknek érdemes hozzád fordulni és hol találhatnak meg téged az érdeklődők?

Sokféle problémával találkoztam már az elmúlt évek alatt, ezek közül kiemelném, hogy nagyon sok a bőrprobléma (pl. ekcéma), az emésztőrendszeri megbetegedés, de daganatos betegekkel is dolgozom együtt. Sok gyermek kliensem is van, akiket a szüleik a tanulási, viselkedési problémák, beilleszkedési nehézségek miatt hoznak el. Különösen ezekben az esetekben nagyon nagy hasznát veszem az egyetemi pedagógiai és pszichológiai ismereteimnek.

A legtöbben konkrét fizikai panaszokkal keresnek meg. Ők vagy a gyógyszeres kezelést szeretnék idővel mellőzni, vagy a gyógyszerek mellékhatásait szeretnék csökkenteni. Nagyon gyakori az az eset, amikor a nyugati orvoslás szemszögéből tekintve „egészséges” a vendég, hiszen jó a vérképe, nincsen kimutatható probléma, ám az illető mégsem érzi jól magát, s a kipróbált gyógyszerek nem használtak.

Személyesen megtalálható vagyok a balatonfüredi Biotitok Gyógytékában (Balatonfüred, Kossuth u. 19.); virtuálisan a honlapomon – www.biotitok.hu – és a Facebook oldalamon – www.facebook.com/Biotitok – lehet ismereteket gyűjteni, tájékozódni.

82950202_108233370620299_5926676490451156992_nf

Fotó: Ostorházi Helga

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s