6 ötlet, hogyan nyerd vissza az energiádat

Úgy érzed, hamarosan ledönt a tavaszi fáradtság? Vagy kimerültél, mert tele vagy teendőkkel, de legszívesebben inkább pihennél? Bármi is az oka, pihenésre, kikapcsolódásra mindenkinek, így neked is szükséged van. 6 ötletet olvashatsz arról, hogyan töltődhetsz fel, és természetesen a lista folytatható…

kosal-ley-186072.jpg

Ismered a Terüljasztalka, Aranyszamár és Bújjkibunkó című mesét? Ebben a történetben a főhős a szolgálatért egy varázsasztalkát kap, amit a ravasz fogadós ellop tőle, de szerencsére a főszereplő a mese végén visszaszerzi azt. Ez az asztal olyan tulajdonsággal rendelkezik, hogy ha kimondják a “Terülj, terülj, asztalkám!” varázsigét, mindenféle étel-ital terem rajta, ami szem-szájnak ingere, és alig tud az ember válogatni a kínálatból.

A fáradtság és kimerültség érzése viszont bőség helyett inkább hiányérzettel szokott párosulni. Teremts egyensúlyt a napi felelősség és saját örömöd között. – írja Clarissa Pinkola Estés Farkasokkal futó asszonyok című könyvében. Ha az egyik oldalon túl sok van a munkából és az erőfeszítésből, a másik oldalon pedig kevés a pihenésből, felborul az egyensúly, és végül már a munka sem lesz gyümölcsöző.

A pihenés, a feltöltődés és a kikapcsolódás szerintem a szabadsághoz és a bőséghez is kapcsolódik. Gondolj például arra, hogy amikor nyaralsz, rendelkezel azzal a szabadsággal, hogy eldöntheted számos könyv közül, hogy melyiket olvasd, sok program közül, hogy melyiket válaszd, és mindegyik a kikapcsolódásodat szolgálja. Ha teremtesz magadnak erre időt, utána újult erővel haladhatsz a célod felé, folytathatod a munkádat vagy a tevékenységedet.

brooke-lark-96402.jpg

Neked most miből van szükséged bőségre? Ha csoda történne, és lenne egy hasonló asztalod, mint az említett mesében, ami nem csak ételt, hanem bármilyen kényeztető dolgot hipp-hopp odavarázsolna eléd, mit választanál? 

Néhány ötlet:

  1. Semmittevés. Néha egyszerűen jó semmit nem csinálni, csak pihenni, és hagyni, hogy történjenek a dolgok. Ilyenkor újratöltődnek a “pszichikus energiák”, amit például művészeknél nagyon aktív, termékeny időszak követhet. Erről a Mit álmodott Csipkerózsika? című bejegyzésemben bővebben olvashatsz. Mindemellett a megfelelő mennyiségű pihenőidő vagy alvás kedvezően hat a hangulatodra is.
  1. Szó szerint terülj-terülj asztalkám. A tápláló és finom ételektől hamar erőre kapsz. Ha pedig időt szánsz rá, és lassan kortyolgatva iszol egy jó kávét vagy egy finom teát, érezni fogod a hatását!
  1. Kint a természetben. Lehet, hogy sokat dolgozol bent, és a friss levegő, valamint a tavasszal zöldben pompázó természet és egy kis séta töltene fel most legjobban. A természet – már csak a zöld szín miatt is – bizonyítottan jó hatással van az emberek lelkiállapotára. Ha az időjárás is megengedi, menj ki az erdőbe, egy parkba vagy a kertbe! Utána garantáltan frissebbnek érzed magad!
  1. Olvasás. Van olyan könyv, amit már régóta el szeretnél olvasni? Belemerülni egy történetbe, és akár távoli tájakon járni általa segít kilépni a hétköznapok sodrásából.
  1. Társaság, beszélgetés. Az utóbbi időben kevés időt szántál a beszélgetésre, találkozásokra? Egy kellemes társalgás csodát tud tenni ilyenkor – lehetőleg nem telefonon vagy virtuálisan, hanem személyesen.
  1. Végre szeretnél több időt szánni a hobbidra? A szabadidős tevékenység, amit szenvedéllyel, lelkesedésből csinálsz és teljesen elmerülsz benne, energiával tölt fel. Mindegy, hogy ez sport, zene, művészeti tevékenység, játék… Vagyis bármi, ami közben úgy érzed, hogy megszűnik az idő, és kiteljesedsz benne. Ez rengeteg energiát és motivációt ad.

És még folytathatnám a sort… A jó hír, hogy neked is lehet ilyen terüljasztalkád. Ha úgy érzed, most nincs nálad, szerezd vissza, ahogy a történet főhőse is. Ha teremtesz magadnak elég pihenőidőt, már működik is! Ha nincs rá egy vagy akár több napod, beiktathatsz a nap folyamán rövid szüneteket is. Amikor pedig feltöltődtél, képzeletben tedd el asztalt, és majd ha újra szükséged lesz rá, vedd elő megint.

Jó kikapcsolódást és feltöltődést!

Májer Ágnes, meseterápiás szakember és coach

Hozzászólás